CURRÍCULUM VITAE DE
X I M O   C A F F A R E N A

Sanz Caffarena, Joaquín: “Ximo Caffarena”. (València, 5 de Setembre de 1952).
Músic dedicat a l’harmonia moderna, al jazz i a les músiques tradicionals, especialment al folklore valencià; compositor, arranjador i instrumentista de flauta, guitarra, percussió i saxòfon.

ESTUDIS

Batxiller Superior i Preuniversitari, més un any en la Facultat de Medicina i un altre sense acabar en la Facultat de Ciències de la ciutat de València.
Professor titulat de dibuix per l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Carles de València.
Estudis de solfeig i flauta en el Conservatori Superior de Música de València, estudis de jazz i harmonia moderna en seminaris internacionals amb Bill Dobbins, Barry Harris i Gary Burton entre altres.

EXPERIÈNCIA DOCENT


Classes de solfeig, saxòfon, flauta i percussió en la Banda de Sant Marcelí de València.
Classes  de saxòfon en l'acadèmia de música Aurora de València.
Classes  de dolçaina en la Societat Musical de Simat de la Valldigna.
Classes de solfeig en l'escola de música de Benifairó de la Valldigna.
Classes d'harmonia moderna en l'escola de música de Tavernes de la Valldigna.
Cursos, conferències i classes d’harmonia moderna i llenguatge específic per a alumnes de L'AULA DE MÚSICA TRADICIONAL de la Generalitat de Catalunya.


EXPERIÈNCIA ARTÍSTICA

Ha estat fuster, joguinaire, professor, cambrer, delineant, cantautor, ajudant de gestoria, hippie i músic ambulant.
Autor, director i intèrpret de la producció didàctica-musical: “EL MESTISSATGE EN LA MÚSICA”, amb la qual ha realitzat, per a les escoles de moltes comunitats autònomes, al voltant de cent cinquanta actuacions per tota la geografia espanyola. Algunes d’elles al Palau de la Música de València.
Productor i arranjador junt amb Vicent Torrent, de la producció didàctica-musical: “CANTASCOLA”, per a la Diputació d'Alacant, (cassette i llibre de cançons tradicionals per a les escoles).
Arranjador d’una bona part del conte-disc “SOM DE LA PELITRÚMPELI” amb Al Tall, (producció de cançons infantils tradicionals sobre un text novel·lat).
En 1975 començà a tocar el saxo en el grup “VALÈNCIA JAZZ”, després amb “ESO Y TAL” i a partir d'aquell moment fins avui, ha tocat en diferents formacions de jazz valencianes i amb molts músics de jazz valencians o residents a València i amb un munt de formacions musicals que van des de l'orquestra de ball i varietats fins el rock, el conjunt coral, la música popular, el funk, el soul, la música per al teatre, la new age, la salsa, el flamenc, la música per als xiquets, per al cine i la televisió.
Músic poliinstrumentista, ha participat en la gravació de nombrosos discos, podent citar entre altres grups i intèrprets, “AL TALL”, “URBÀLIA RURANA”, “PRIMERA NOTA”, “VENTS DE LA VALL” i “SONADORS DE LA GUAITA” (música popular del País Valencià i el Mediterrani), “MARIA DEL MAR BONET” (música popular mallorquina), “PATXINGUER-Z” (antologia de la comèdia musical valenciana), “JOC FORA” (jazz mediterrani), “SAXOMANÍA” (jazz), “MLUK EL HWA” (música popular marroquina), “JOSITO Y LA SALSA GUAY” (salsa), “SALPICAO” (flamenc), “VICENT TORRENT” (cançons), “CANTASCOLA” (cançons per a l'escola)... realitzant amb ells tant composi-cions com arranjaments, direcció, interpretacions i produccions.
Algunes composicions seues editades són: “Bla bla ‘blues'”, “Cant de Maulets”, “Caffarantel·la”, “Masurca del Bolomor”, “Tensió de lluna”, “Corbera”...
Entre els anys 1975 i 1978 va realitzar varies exposicions de pintura en la ciutat de València.
Va formar part d' “Eso y tal” des de 1975 fins a 1978.
Va formar part d' “Al Tall” des de 1976 fins a 1996.
Va formar part de “Salpicao” (grup flamenc valencià) des de 1987 fins a 1992.
Va formar part de “Saxomania”, grup que va guanyar el Primer Premi de la Mostra Nacional de Jazz per a Jóvens Intèrprets, des de 1990 fins a 1994.
Va formar part d' “Urbàlia Rurana” des de 1993 fins a 1998.
En 1985 va crear “Joc Fora” junt amb José-Maria Senabre. Va ser el primer intent de fusionar jazz amb música tradicional valenciana. Va durar fins a 1988. Per “Joc Fora” van passar molts dels millors músics valencians de jazz d'eixos anys.
Va treballar amb l'orquestra valenciana “Patxinguer Z” des de 1984 fins a 1991, i amb l'orquestra de salsa valenciana “Josito y la Salsa Guay des de 1986 fins a 1999.
Ximo Caffarena Quartet”, “XCQ”, existeix des de 1977. És una formació variable per la qual han passat molts músics de jazz valencians. L'última formació està composta per Christian Molina al piano, Luis Llario al contrabaix i Juanjo Garcerá a la bateria, i, naturalment, Ximo Caffarena als saxos i flauta.
“FolkenJazz”, és un dels primers repertoris de “XCQ” basat en  música tradicional valenciana interpretada en clau de jazz.
Resident a la Valldigna des de 1996 fins a 2014, en 1997 va crear el grup “Vents de la Vall, un altre dels grups amb què ha treballat en la línia d'obrir nous camins expressius a la música folklòrica o tradicional. Vents de la Vall grava i publica en l’any 2000 un CD “Aires mediterranis”.
En el 2000 crea el grup “4sax de la Valldigna amb un repertori original basat en gran part en la tradició valenciana però aplicant harmonia jazzística..
En 2004 publica el CD La Valldigna canta nadales”.
En 2005 crea els grups “Sac de sons” i “Auca de sons”, ambdós amb la sonoritat de la tradició valenciana i mediterrània.
En 2006 publica el llibre “La tradició musical a la Valldigna I”.
En 2007 publica  la segona part: “La tradició musical a la Valldigna II”.
      Des de Març de 2007 fins a Març de 2013 dirigeix la rondalla del “Grup de Balls Populars de Tavernes de la Valldigna”.
      En 2011 arranja i produeix la gravació del CD  Rondalla Vall de Tavernes” amb el repertori del “Grup de Balls Populars de Tavernes de la Valldigna”.
      També en 2011 compon i publica la música dels 12 poemes que acompanyen el llibre “Ara, Estellés, 12 poemes, 12 cançons a Benicarló” editat per Onada Edicions. Amb aquestes cançons realitza nombroses actuacions pel País Valencià.
      En 2012 arranja i produeix la gravació del CD  “L’haca flaca” amb el repertori de la “Rondalla Agredolç”.
      En 2014 arranja i produeix la gravació del 1r CD “Primeres intencions” de Quim Sanç.
      Des de 2015 fins a finals de 2017 i amb l’ajuda inestimable de Vicent Pastor organitza unes sessions mensuals de folk improvisat a un bar-casino de Massanassa, a les quals acudeixen desinteressadament músics i balladors de l’ambient folk-tradicional. Amb aquest “FolkenJamball” es pretén animar a la participació de qualsevol músic que vulga aventurar-se pels camins de la improvisació sobre estils i formes tradicionals.
      En 2017 arranja i produeix la gravació del 2n CD “Queixalets” de Quim Sanç. També produeix i estrena l’espectacle “Aires mediterranis” de Mª José Bes.
      En 2019 produeix la gravació del CD  “Ximo Caffarena Quartet FolkenJazz”.
Ximo Caffarena ha format part d'altres grups com a membre estable o músic d'acompanyament, podent destacar entre altres La Sonora Catalana”, “4 Sax”, La Nova Dixieland (de la que va ser membre fundador), Paco Muñoz”, “Pep Llopis”, “Orfeón Navarro Reverter”, “Pequeños Cantores de València”.
Es poden trobar referències de Ximo Caffarena a la “Història de la música Catalana, Valenciana i Balear” d’Edicions 62” a la pàgina 116, a la “Història de la Música de la Comunitat Valenciana” editada pel diari “Levante”, a les pàgines 464 i 465, a “Al Tall vint anys” d’Editorial La Màscara i al “Diccionario de la música valenciana”, a la pàgina 161 del Tomo I.
Actualment compagina gires y concerts amb l’ensenyament de la música d’arrel valenciana i de les tècniques de l’harmonia moderna, composició i  arranjaments.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog